Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Channel Catalog


older | 1 | 2 | 3 | (Page 4)

    0 0
  • 02/10/17--05:09: This is ukhwah

  • Haii.. Alright actually Ana memang dh lama tunggu nak buat entry ni since this is a very special entry for my special friendss.. Well,, it's a common things that happens to form 4 students.
    "Every meeting led to a parting and so it would, as long as life was mortal. In every meeting there was some of the sorrow in parting, but in everything parting there was some part of the joy of meeting as well." - Cassandra Clare
    Okay.. Saje share quotes ni. Hehe.. Bila baca quotes tu obviously this entry is about me parting with my friends. And it's hurt but we need to move on right?? Haha

    Kawan Ana yang paling rapatlah,, yang memang hari-hari jumpa, hari-hari tegur, malam-malam pun jumpa walaupun blok lain-lain. sebelah2 je pon.. Dioranglah yang selalu ada.. Dari form 1 sampai form 3. Naik form 4 ni, masing-masing dah mula nak cari hala tuju sendiri. Ada yang nak pergi SBP. Ada yang nak pindah MRSM. Bukan sebab maahad tak bagus, tapi apa salahnya cuba environment baru. Right? Ana sebenarnya takdelah feeling sangat like other people, busy menangis punyalah sampai hingus-hingus semua keluar. Ana and kawan-kawan Ana yang rapat gila dengan manusia yang pindah ni,, kitorang lah yang paling tak feeling. haha..
    Dia bukan apa, just nak act cool. Kitorang sedih je dalam hati. Tapi, taknak keluarkan rasa sedih tu. Bila diorang dah takde, kitorang cuba tak ingat diorang. Taknak keluar story pun. Tapi bila dah teringat tu, tak mampu nak cakap apa lah kan. Tapi takpe. Bukannya takleh jumpa. Cuma susah jelah.. Tapi, still boleh jumpa, boleh tegur, sms pun boleh.. Haha..

    Alhamdulillah,, nampaknya kami pun bahagia di sini dan mereka pun rasanya bahagia di sana. Haha.. So, takde apa nak dirisaukan. Ana tak mampu nak buat apa pun kalau Ana risau sebab diorang dah jauh.. Nak contact pun bukan senang kalau semua duduk asrama. So, hanya mampu doa. Jujurlah, Ana tak doa hari-hari. Tapi, kalau Ana ingat Ana doakan diorang. Dan yang paling penting sebenarnya doa supaya hati-hati kitorang masih terikat walaupun tak berjumpa. Ana harap masing-masing tak lupakan masing-masing. Gila tak lupa,, kalau dah macam-macam benda boleh diingatkan sbgai contoh kisah-kisah memalukan... Hee.. Gambar pun belambak dalam phone. Tak tahu bila nak transfer dalam laptop bagi kosong sikit gallery phone tu. Hmmm..

    Ana doakan supaya mereka terus berjaya dan kami yang stay hmmm.. tak confirm lagi.. pun akan cuba untuk terus berjaya. We don't know what will happen in the future, but let's pray and hope for a better future for us.

    P/S ; Semoga ikatan ukhwah yang kita bina sepangjang 3 tahun ni akan kekal selamanya.. Huuu.. *sweet tak*


    0 0
  • 03/03/17--02:37: Moving

  • Wowww... Haiii.. So now, after a long time again I make a new entry but another new entry might be so long after this because I just decided to move to another school to make a new experience and being a new hardworking student. Hoho.. Trying to be more independent there.
    Guess what?? Ana decide untuk pindah ke sbp. Actually, Ana sangat sangat benci pindah2 sekolah since Ana lebih suka stay dekat tempat and suasana yang Ana dah biasa. But, after Ana fikir masak-masak, buat solat istikharah semua, Ana decide untuk terima tawaran ke sbp. Well,, mungkin bukan sekolah agama but I'll try to be a better person and kalau takde budak sekolah agama nak pindah sekolah biasa, siapa nak mula mentarbiah kan? So, what if kita pergi ke sekolah lain untuk tambah pengalaman plus kongsi ilmu agama yang kita ada sepanjang tiga tahun duduk sekolah agama. Tiap-tiap malam dengar tazkirah and so on.. Bla bla bla.. Time nilah Ana nak cabar diri Ana berada di sekolah yang mungkin lebih sosial supaya nanti Ana masuk universiti I can adapt with the environment. right? Bukan nak cakap sekolah bukan agama takde tarbiah,, but... just dah alang-alang pindah sekolah bukan agama,, what if kita guna ilmu untuk bertarbiah kan?

    Ana risau gak sebenarnya since Ana nak pindah sekolah perempuan sahaja. At first, Ana tak terfikir pun nak pindah and so on. Ana mohon first intake at KISAS but then for second intake Ana tukar permohonan ke SGS bcus Ana takut stress duduk kisas sbb dah ramai jugak budak maahad balik semula sebab tak mampu nak adapt dekat KISAS. Mungkin enviroment sama je,, but....I dont know why most students menyesal pergi sana. So, Ana decide untuk minta sekolah perempuan sebab Ana tak pernah ada experience belajar di girls school. Waktu mohon tak terfikir pun pasal bahasa arab, quran sunnah and syariah. After dah dapat, baru terfikir. Mula2 macam taknak, tapi after dah istikharah beberapa kali, adalah terlintas kat kepala nak cuba pengalaman baru since Ana tak pernah experience pindah except pindah dari SAAS ke maahad. Tapi tu pun,, baru 2 minggu sekolah and takde feel cam pindah sangat pun.. Just,, macam baru nak masuk sekolah. Tapi kali ini memang rasalah nak pindah tu. Dah last day ni rasa cam.. sedih jee.. nervous pun ada memikirkan sekolah baru.

    So, Ana taknak panjang cerita. In conclusion, I moved ! Babai.. Assalamualaikum.. ^^

    0 0
  • 08/15/15--22:14: Now is Zulkaedah

  • Okeh! Syawal dah habis dah semalam!! Bulan Zulkaedah sudah tibaaa.. Hehe.. Lepas tu bulan Zulhijjah n tahun baru.. Laju je masa berlalu kan? Dah nak akhir tahun hijrah.. Tahun masihi pun nak habis dah ni kan? Get reaady untuk azam tahun depan pulak... N pastikan azam tahun ni terus terusan diamalkan. Tau tak apa azam Ana taun ni? Ana takde bagitau ehh?? Okeh.. Azam Ana tahun ni ........ nak jadi lebih baik dari semalam dan pastikan esok lebih baik dari hari ni.. In Shaa Allah. Ana ikut je.. Lagipun iman kita naik turun. Kengkadang bila diuji iman tu.. kita tak dpt nak tempuhi. Kadang2 dapat kan..

    Okehlahh. Petang ni Ana akan balik asrama.. Periksa akhir tahun pun nak dekat dah..Doakan Ana berjaya.. Okeh? Doakan Ana cemerlang untuk PAT. N next year,, doakan Ana dapat belajar baik2 untuk PT3 n berjaya!! In Shaa Allah.. ^^

    Okeh Assalamualaikum.. ^^

    P/S

    Jom sama-sama amalkan.. ^^


    0 0
  • 03/19/17--04:45: Drama Aje Aku Nih

  • Hey....!! Sekarang Ana kena prepare diri untuk jarang2 balik rumah and prepare diri untuk menangguh-nangguh drama asian yang akan ada dan sedang ada sekarang ni.. Huhu.. Sekali dah terjebak dengan drama memang susah nak lupakan. Ada je drama nak tengok. Haishhh..

    Korang tahu kan pasal drama Strong Woman Do Bong Soon? Memang sekarang concept drama korealah kalau nak buat tajuk drama,, mesti guna nama heroin and dia punya main sifat like Weightlifting Fairy Kim Bok Joo, Rude Miss Young Ae, Beautiful Gong Shim and banyaklah..

    And noww,, yang paling best sekarang ni,, Strong Woman Do Bong Soon.. Hoho.. Drama n seriously buat Ana excited sebab hero dia Hyungsik since dia selalu sangat jadi second lead and now,, dia jadi first lead! Wohoo.. Ana excited gilaaaa.. Makin hensem pula tu dalam drama ni kan. Berlakon dengan Park Bo Young pula tuh.. Haisshh.. Pastu second lead Jisoo. Memang cantik sangatlah drama nih. Haha. Dia punya plot pun sangat cantik pandai pengarah drama ni buat cerita. Haha..

    Strong Woman Do Bong-Soon-p2.jpg

    At first Ana ingat,, perempuan ni kuat biasa-biasa je. Rupanya memang kuat gila yang mustahil punya kuat tuh. Patutlah tajuk dia strong woman. Tapi seriously best, korang kena tengok kalau korang suka asian drama or korean drama. Kalau macam Ana nih,, semua Asian drama Ana tengok asalkan seronok. Haha.. Okayh.. That's all for now.. Assalamualaikum.. ^^

    P/S : For those who need tutorial blog archive macam Ana, Ana dah buat tutorial blog archive before.. Click here


    0 0
  • 04/24/17--17:53: Struggle nak exam

  • Fuhh.. harini nak balik asrama dah.. Kaki aku yang injured ni pun dah semakin baik.. Cuma tak boleh turun tangga laju2 je.. Haha.. Takpe at least boleh kawad.. Hmmm... Exam pun dah nak dekat..
    Mamaaaa..... akak tak ready.. Next week dah exam.. Tapi seriously lawa dia punya jadual. Ana suka gila tengok jadual dia.. Kalau tak bagus result tak tau nak cakap apa. Since dua hari exam pastu cuti hari wesak.. ... boleh study.. pastu exam balik.... hehe..

    tapi tulah.. Ana risau sikit sebab mula dengan subjek tough dulu ann.. Bio... Chemist.. Fizik.. Hmm... Tak tahu nak cakap ready ke tak.. Ana seriously cakap,, Ana tak power bila jawab paper 2. Ya Allah.. Sejak pindah sekolah ni,, risau bebenor pasal exam.. Kalau before kat maahad, Ana dah kenal semua orang. Ana tahu siapa paling pandai and semualah.. Jadual harian pun Ana dah pakar,,, so risau tu tak banyak,, sebab boleh buat jadual sendiri. Kat sini,, terlalulah busy sampai Ana nak buat jadual belajar tu,, tak tahu macam mana since we don't know what will happen.. Sebab cikgu sekolah ni suka sangat tiba-tiba ada kelas. Belajar juga tu kan,, tapi yelah satu jam tu belajar benda tu je.. Hmm.. Bila kita ada subjek lain yang sebenarnya,, tak cover langsung memang lemah gila,, hmmm..

    Tapi, tulah namanya dugaan. Allah bagi dugaan ni untuk jadikan Ana ni tough sikir. Huhu.. Ana tak pernah ada intention nak pindah SBP. Tapi, lepas dah dapat tu,, tak tahu kenapa tergerak hati nak pindah lepas dah istikharah beberapa kali. Mungkin ada hikmah kan Allah nak bagi. Supaya Ana belajar busy2 ke.. Haha..

    Okayyyy.. Takleh buang banyak masa.. nanti nak balik dah.. Huhu.. Nasib baik N. Sembilan je.. Takdelah jauh mana.. Sempat jugalah tidur sekejap dalam kereta before sampai.. Huahaha.. Alright Assalamualaikum.. ^^

    0 0
  • 05/26/17--02:22: My Neighbor, Charles

  • Esok puasa.. Seriouly Ana tak tau kenapa Ana rasa nak nangis.. Huhu.. What if.. Hmmm takpelah..
    Ana baru balik dari asrama actually and I am so tired since Majlis Pelancaran Ihya' Ramadhan baru je habis... One week Ana n kwn2 lain prepare untuk benda nih.. Walaupun ada exam.. Huhu.. But, ini yang mengajar kita untuk jadi org yang sentiasa bersedia,, walaupun busy,, study tak tinggal..
    And just now, Ana baru tengok satu video ni.. Kalau siapa yang suka tengok variety show korea,,, maybe korang tahu pasal My Neighbor, Charles,,,, and Ana nangis tengok video ni since Ana selalu tengok perkembangan family diorang..
    Before, diorang pernah masuk Hello Counselor,, and now diorang dalam rancangan ni pula.. Seriouly Ana nangis bila anak dia cakap, Ana dia taknak pakai tudung sebab takut kawan2 ejek.. Ana rasa cam,, Ya Allah susahnya nak hidup sebagai Muslim dekat negara yang ramai non-muslim..

    Jom tengok!! Korang cut je sampai part yang diorang nak solat tu.. Ana seriously menangis teruk gila.. Ana rasa cam,, Ya Allah tabahkanlah hati mak dia nak ajar anak2 ke arah yang lebih baik..



    Oklah,, huhu,, Nanti kalau ada masa Ana nak story pasal Ramadhan time cutilah.. Huhu.. Best Ramadhan kat rumah, tapi banyak dugaan sebab banyak hiburan.. Ya Allah kuatkanlah hatiku.. ^^ Assalamualaikum..

older | 1 | 2 | 3 | (Page 4)